Zwolle

Zwolle, Broerenplein

 

BOUW: 2003

OPDRACHTGEVER: -

FUNCTIE: WINKELGEBOUW

 

Het plan Achter de Broeren nr 10 vormt de afsluiting van de herontwikkeling 't Eiland te Zwolle. Het bestaande stoïcijnse betonnen bank gebouwtje uit de 70-jaren, slechts 1 laag hoog, paste niet in deze historische omgeving.

 

Het programma van eisen voorzag in een nieuw winkelgebouw 2 lagen hoog.

Het ontwerp 'Achter de Broeren' neemt nadrukkelijk afstand van het winkelcentrum dat in 2002 is opgeleverd en waarvan het belangrijkste kenmerk is dat aansluiting gezocht is bij de historische binnenstad bebouwing.

 

Bij dit ontwerp wordt deze aansluiting opnieuw gezocht, maar met een hedendaagse interpretatie. Het winkelgebouw is een rationeel glas-ontwerp in 2 lagen.

Een dubbele gevel uitgevoerd in geperforeerd gepatineerd koper, waarin structuren zijn verwerkt die verwijzen naar vroegere tijden, zorgt voor diepgang. Ook elementen als het basement en de kroonlijst zijn met hedendaagse oplossingen verwoord.

Het plan is genomineerd voor de architectuurprijs Zwolle 2006.

Copyright Roy Gelders Architecten © All Rights Reserved