Hollandse Schouwburg

Amsterdam, HOLLANDSCHE SCHOUWBURG


BOUW: 1995

OPDRACHTGEVER: GEMEENTE AMSTERDAM en JOODS HISTORISCH MUSEUM AMSTERDAM

FUNCTIE:  HERDENKINGSGEBOUW


De restauratie en de herbestemming van de Hollandsche Schouwburg is door de gemeente Amsterdam opgedragen na een haalbaarheidsonderzoek gebaseerd op een programma opgesteld door gemeente Amsterdam en Joods Histiorisch Musem te Amsterdam


In de 2e wereldoorlog werd deze schouwburg de 'Joodse Schouwburg', het enige theater dat door Joden bezocht mocht worden. Vanaf 1942 werd de schouwburg het verzamelpunt voor alle Amsterdamse Joden die naar het concentratiekamp werden afgevoerd. Deze geschiedenis wordt tot uitdrukking gebracht in het herdenkingsgebouw met een expositieruimte op de eerste verdieping, een bijeenkomstruimte op de 2e verdieping en een vergrote 'chapel ardente' met namen van weggevoerde joodse Amsterdammers op de begane grond.


De restauratie omvatte alle gevels, de dakconstructie en het gehele interieur.

De gevel aan de achterzijde werd geheel gesloten met slechts  raampartijen die als  erkerramen zijn vormgegeven, een verwijzing naar de toegangen van  de oorspronkelijke theaterzaal. Een nieuw trappenhuis is ontworpen aansluitend bij het nieuwe gebruik.

Een gebogen trappenhuiswand is een uitnodigend gebaar om bezoekers naar de expositie op de eerste verdieping te leiden. Het herbergt tevens de noodzakelijke lift.

Het interieur is terughoudend vernieuwd met moderne materialen.


De namenwand in de 'chapell ardante' is  ontworpen door Victor Levie. De expositieruimte op de eerste verdieping is ontworpen door BRS Premsela Vonk.

Copyright Roy Gelders Architecten © All Rights Reserved