Velsen

Velsen, Stratingplantsoen


BOUW: 2006

OPDRACHTGEVER: BOUWFONDS MAB

AANTAL: 68 WONINGEN


Het plan bevat 3 woongebouwen in het centrum van Velsen Noord. De nieuwe woongebouwen staan op de plaats van 3 gesloopte woongebouwen.

Het is een herontwikkeling, omdat de bestaande begin 20e-eeuwse woningen niet te renoveren waren ivm de hoge kosten van fundering herstel en aanpassingen aan huidige tijd.

Deze sloop-nieuwbouw in het kader van de stadsvernieuwing diende een revitalisering te zijn voor deze woonwijk. Hiertoe zijn een aantal middelen ingezet. De belangrijkste is wel de uitruil van huurwoningen naar koopwoningen. In totaal wordt er 26% meer woningen gerealiseerd.

Twee woongebouwen zijn vrije sector koop in de goedkopere klasse en 1 woongebouw in de sociale huur.

De bouwmassa is verhoogd met 1 laag en dit benadrukt en bevestigt de ligging van deze bebouwing in het centrum van Velsen Noord. De bebouwingsopzet wordt gekenmerkt door de centrale ontsluiting met korte galerijen. De eindwoningen aan de galerijen zijn echte eindwoningen met hierop ontworpen plattegronden. De overige plattegronden zijn afgestemd op en zijn gelieerd aan de ligging: galerij en trappenhuis.

De architectuur is terughoudend van opzet. Een basement met raampartijen over 2 lagen, een tussenlaag met versprongen raampartijen en een ‘set-back’ voor de vierde laag. De keuze van de baksteen is terughouden in een kleur passend in deze omgeving. De appartementen zijn uitgevoerd met grote harmonica-deuren en de oppervlak aan balkon is aan de woon plattegrond toegevoegd. Ter plaatse van de entree is een grote gemetselde boog ontworpen; een knipoog naar de oudere bebouwing op deze plek. 

Copyright Roy Gelders Architecten © All Rights Reserved