Silo Zeeburgereiland

Amsterdam,

Silo's Zeeburgereiland


IN SAMENWERKING MET:

MIRIK MILAN-CREATIVE CONSULTANT

LISA CRIJNS-CONSULTANT CITY FARMING


Zeeburgereiland, lange tijd gedomineerd door drie leegstaande silo's; voorheen slibreinigers. Monument: monumentaal en moeten dus behouden blijven. De gemeente heeft een  ideeën prijsvraag uitgeschreven om te komen tot een verantwoorde invulling met nieuwe functies die recht doen aan monumentaal karakter van de drie silo's.


De programmering van de Silo’s heeft als primaire functie om stedelijk weefsel te laten ontstaan in deze nieuwe wijk. Kwaliteit van leven komt voort uit een combinatie van factoren op verschillende niveaus. Cultuur en sport zijn hierin de verbindende factoren.

In de doelstellingen van de gemeente wordt gesproken over aantrekkingskracht op drie niveaus: Buurt, Zeeburgereiland en Stadsdeel. Voor de buurt is het van belang de functies van de silo’s aansluiten bij de behoefte van bewoners. Voor Zeeburgeiland is het van de belang dat mensen de plek gaan herkennen als een nieuwe wijk in Amsterdam die spannend is om te wonen en waar mensen graag vertoeven. Oost heeft profijt van de silo’s als het bijdraagt aan het

innovatieve karakter Stadsdeel.

Drie Silo's, drie peilers. De drie Silo’s onlosmakelijk met elkaar verbonden

krijgen elk hun eigen invulling:


Sport (strijdvaardig)

Cultuur (barmhartig)

Innovatie (heldhaftig)

Copyright Roy Gelders Architecten © All Rights Reserved